Wzmocnienie na koniec zimy

Ostatnie tygodnie zimy to bardzo zdradliwy okres dla odporności. Z jednej strony osłabianie organizmu spowodowane brakiem słońca, niekorzystnymi warunkami pogodowymi oraz wzmożoną aktywnością wirusów. Z drugiej pojawiające się pojedyncze, cieplejsze dni prowokują do lżejszego ubierania się. Dlatego szczególnie teraz warto się wzmocnić, dużą uwagę przykładając do jedzenia. Niech składniki w nim zawarte służą nam, wzmacniając organizm od środka.

Zupa na śniadanie

W okresie wymagającym szczególnej ochrony przed infekcjami dobrze jest rozpoczynać dzień od ciepłej, rozgrzewającej zupy – najlepiej w formie kremu. Można ją podawać tradycyjnie ze śmietaną, ale też z dodatkiem dobrej jakości sosu chrzanowego. Będzie to ciekawym urozmaiceniem smaku, ale także korzystnie zadziała na organizm – chrzan wzmacnia odporność. My dzisiaj proponujemy prostą w wykonaniu i rozgrzewającą na resztę dnia zupę krem z ziemniaków.

Do jej wykonania niezbędne będą

             1 średni por (biała część),

             6 ziemniaków,

             2 ząbki czosnku,

             olej do smażenia,

             Sos Kielecki chrzanowy,

             sól,

             pieprz,

             bulion.

W garnku rozgrzewamy olej. Wrzucamy posiekany por i smażymy parę minut. Ząbki czosnku obieramy i tniemy na mniejsze kawałki. Całość chwilę smażymy. Wrzucamy pokrojone ziemniaki i dodajemy bulion. Gotujemy około 15 minut na wolnym ogniu, do miękkości składników. Na koniec blendujemy, doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy dodając do kremu Sos Kielecki chrzanowy.

Ryba wzmacnia

Ważną rolę w kształtowaniu odporności organizmu odgrywają także nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3. Występują one głównie w tłustych rybach morskich m.in. łososiu. Co istotne – ryby zawierają również pewne ilości witaminy D3, która jest ważnym regulatorem funkcji układu odpornościowego. Dlatego, na obiad lub wczesną kolację przygotujmy pieczonego łososia z warzywami. Jest to danie nie tylko odżywcze, ale też i proste w wykonaniu. Radzimy podać go z Sosem Kieleckim chrzanowym – 8 % zawartość chrzanu także korzystnie wpływa na osłabiony zimą organizm.

Potrzebujemy

·        filet z łososia,

·        sól,

·        pieprz,

·        sok z cytryny,

·        świeżą paprykę,

·        Sos Kielecki chrzanowy.

Rybę myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Następnie posypujemy solą, pieprzem, skrapiamy sokiem z cytryny i odstawiamy na ok. 10 minut. Pieczemy go przez ok. 12-14 minut w temperaturze 180 st. C. W tym samym czasie do piekarnika wkładamy pokrojoną na duże kawałki paprykę. Pieczemy ją w tym samym czasie co łososia. Rybę po upieczemy przekładamy na talerz. Podobnie postępujemy z warzywami. Na łososia wykładamy sos chrzanowy.

Sugerowana cena Sosu Kieleckiego chrzanowego: 4,20 zł